Milyen szaknyelvet tanulhatsz nálam?

Német gazdasági szaknyelvet és német orvosi szaknyelvet tanulhatsz óráimon közép- és felsőfokon, vagy akár a felsőfokot meghaladó szinten. Ha speciális szakterületen dolgozol, akkor is keress meg bátran.

Milyen szintű nyelvtudásra van szükség a szaknyelv tanulásához?

Bármilyen szaknyelv elsajátításához szükség van egy aktív, stabil középfokú (B2) szintű nyelvtudásra, ami azt jelenti, hogy az olvasott és hallott szöveg értése zökkenőmentesen megy, meg tudsz írni gond nélkül egy hivatalos levelet, és szóban is folyékonyan tudsz kommunikálni a legkülönbözőbb témákban.

Tovább gomb: A szaknyelv tanulásának azért szükséges alapfeltétele az, hogy legyen erős középfokú aktív nyelvtudásod, mert a szakszókincs elsajátításához szükség van a nyelvtani alapok, valamint az általános szókincs ismeretére és magabiztos használatára. A szakmai szövegek bonyolultabbak, hiszen nem a hétköznapokban használt szókinccsel találkozhatunk a szakszövegekben, szakmai megbeszéléseken vagy továbbképzéseken. Ezek a szövegek feltételezik, hogy olvasójuk magas nyelvi szinten áll, azt is mondhatnánk, anyanyelvi szintű nyelvtudásra apellálnak. A szófordulatok, nyelvtani szerkezetek bonyolultabbak, ilyenekkel már a felsőfokú szintű szövegekben találkozunk. Kell tehát egy erős alap, amire a szaknyelvi képzést lehet építeni. Ez az egyetlen, valóban hatékony mód.

Mi a megoldás, ha még nem vagy középfokú szinten németből?

Akkor is van megoldás, ha a némettudásod még nem éri el a középfokú szintet. Ilyen esetben elő kell készíteni a szaknyelvi képzést. Hiszen a házépítés során is először az alapot kell lerakni, majd a falakat, és csak legvégül jön a tető. Ez ugyanígy van a nyelvtanulás esetében is. A német szaknyelvi képzést megelőzően a középfokú szintű felkészítő órákra érdemes járni. Ezeken az órákon el sajátítjuk és begyakoroljuk a német nyelvtan gerincét alkotó tananyagot, amit természetesen alkalmazni kell a szóbeli és az írásbeli kommunikációban. Csak aktív használat révén mélyül el ez a megszerzett tudás, és ezáltal válik készségszintűvé. E mellett szükség van az általános nyelvi szókincs fejlesztésére, hogy képes legyél bonyolultabb kifejezések használatára is. A magasabb szintű nyelvtani ismeretek segítségével pedig bonyolultabb szerkezetekkel is ki tudod fejezni magad, képes leszel árnyaltabban, választékosabban fogalmazni.

Ezt követően pedig továbbléphetsz a szaknyelvi képzésbe.

Hol vannak az órák?

A gazdasági és orvosi szaknyelvi németórákat Skype-on keresztül a világ bármely pontjáról látogathatod. De ha személyesen szeretnél órára járni, akkor erre is van lehetőséged Szeged belvárosában.

Milyen egy Skype online németóra?

A Skype-os online nyelvórához stabil és gyors (legalább 10 Mbit/s letöltés és 5 Mbit/s feltöltés) internetkapcsolatra van szükség, ami azt jelenti, hogy a wifivel nem lesz stabil a kapcsolat, ezért mindenképpen kábeles internet szükséges. A webkamera és természetesen a mikrofon is nélkülözhetetlen a webináriumon való részvételhez. Nem árt persze, ha videókommunikációra alkalmas asztali PC-vel vagy laptoppal (min. 2 GB RAM, Dual-Core vagy Core i3 processzor) rendelkezel, amelynek a technológiai fejlettsége lehetővé teszi a Skype-os óra megtartását.A Skype online németórán az órai jegyzeteket én írom, neked csak figyelned kell. A jegyzetet word dokumentumban kapod meg az óra végén. A jegyzetet az óra alatt folyamatosan nyomon tudod követni, mert a Skype funkciói között megtalálható képernyőmegosztással dolgozom. Vagyis olyan, mintha egy digitális táblára írnék.Minden más pont olyan, mintha személyesen jelen lennél az órán.

Milyen hosszú egy németóra?

Az órák 60 percesek, nem 45 percig tartanak, mert tapasztalataim szerint 45 perc szinte semmire sem elegendő. Választhatsz azonban 90 vagy 120 perces órát is. Elképzelhető, hogy az órák 5-10 perccel tovább tartanak, hogy ott érjen véget az óra, ahol a tananyag vége van, és ne hirtelen, egy adott kérdés tisztázásának kellős közepén.

Mi van benne az óradíjban?

  1. Az általad kiválasztott hosszúságú, de minimum 60 perces németóra egy tapasztalt és felkészült tolmács és fordító oklevéllel, valamint marketing szakos közgazdász végzettséggel rendelkező nyelvoktatótól
  2. Szükség esetén +5-10 perc ráadás, amiért természetesen nem kell plusz díjat fizetni
  3. Skype-on tartott online németóra esetében gépelt, elektronikus word formátumban megírt órai jegyzet, amelyet óra végén e-mailben kapsz meg. Ha személyesen jársz órára, akkor az általam kézzel írott jegyzetet kapod meg óra végén.
  4. Szószedet: azokat a szavakat tartalmazza, amelyeket az órán megkérdezel a német nyelvű beszélgetések során. Ezt a jegyzetet is én írom. A szavak teljes szótári alakját kiírom, példamondatokat is alkotunk az új kifejezésekkel. A szószedet Skype óra esetében elektronikusan, wordben készül, személyes óra esetén pedig kézzel írt formában viheted haza, hogy csak tanulni kelljen.
  5. Nyelvtani anyagok, színes, logikusan felépített tanulást segítő táblázatok, jegyzetek az egyes anyagrészekhez word vagy excel fájlban
  6. Az adott témához válogatott aktuális sajtócikkek, videóanyagok, amelyeket én válogatok össze az alapján, hogy milyen témák szoktak gyakran előfordulni a nyelvvizsgán