1. Ma már alapelvárás az idegennyelv-tudás a munkaerőpiacon 
  2. Milyen szintű nyelvtudásra van szükségem, ha szakemberként külföldön szeretnék munkát vállalni?
  3. Miért van szükség a németre az angol mellett, ha német nyelvterületen akarok elhelyezkedni a gazdasági életben?
  4. Milyen szintű nyelvtudásra van szükség a német gazdasági szaknyelv tanulásához?
  5. Milyen német gazdasági szaknyelveket tanulhatsz nálam?
  6. Milyen német gazdasági szaknyelvvizsgákra készülhetsz fel nálam?
  7. Mivel foglalkozunk a német gazdasági szaknyelvi órán?
  8. Miből kell készülni a német gazdasági szaknyelvi órákra?

Ma már alapelvárás az idegennyelv-tudás a munkaerőpiacon

Gazdasági német 1Jómagam is közgazdász vagyok, és dolgoztam német autóipari multinacionális vállalatnál is, így pontosan tudom, hogy a multinacionális cégek egyre erősebb jelenléte és a globalizáció miatt a gazdasági életben ma Magyarországon már szinte minden szakterületen és számtalan pozícióban elvárt a legalább középfokú aktív nyelvtudás egy, de inkább két idegen nyelvből. Ha azonban komolyabb pozícióban dolgozik valaki, akkor a középfokú nyelvtudás nem elég, még itthon sem. Magasabb pozíciókban felsőfokú vagy közel anyanyelvi szintű nyelvtudás szükséges.

Milyen szintű nyelvtudásra van szükségem, ha szakemberként külföldön szeretnék munkát vállalni?

Ha valaki szakemberként külföldön tervez munkát vállalni, akkor a középfokú nyelvtudás a célnyelvből az alapszint.

Ha valóban hosszútávon szeretnél külföldön dolgozni, és ott jó fizetést elérni, akkor felsőfokú vagy a feletti nyelvtudásra van szükséged. Hiszen a meetingeken nem kérdezhetünk folyton vissza, hogy biztosan jól értettük-e, mi lesz a jövőben a feladatunk, milyen kritériumokat kell teljesíteni a projekt során. A hiányos nyelvtudás egy idő után szükségszerűen problémákhoz vezet. Nem tudunk beilleszkedni a munkahelyi környezetbe, nem értünk mindent, amiről szó van az irodában, szótárral kell fordítgatnunk a dokumentációt, a szóbeli kommunikációnk szókincset tekintve szegényes, netán nyelvtani hibákkal teli, helyesírási és nyelvtani hibákkal tűzdelt leveleket írunk, és még sorolhatnám a példákat. A minél alaposabb és magasabb szintű nyelvtudás a siker kulcsa.

Gazdasági német sikerMíg Magyarországon többnyire elég a középfokú nyelvtudás még a multiknál is, ez külföldön már kevésnek bizonyul. Ha a külföldi kollégák azt látják, hogy nehezen fejezed ki magad, a szakmai tudásodat és kompetenciáidat is negatívabban ítélhetik meg. Több ügyfelem arról számolt be a külföldi elhelyezkedést követően, hogy mivel csak középfokú nyelvtudással a tarsolyában vágott neki Németországnak, a szakmai megbeszéléseken nem nagyon jutott szóhoz, mert nem tudta megfelelően kifejezni magát, hiába lettek volna jó ötletei. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy vagy nem kapott lehetőséget olyan feladatokra, amelyeket a korábbi munkahelyein szerzett tapasztalatai alapján játszva képes lett volna elvégezni, vagy ha kapott, a kollégái meglepődtek azon, hogy meg tudta csinálni. Hogy miért? Mert a nyelvtudása alapján ítélték meg a szakmai kompetenciáit is. Ezt elkerülendő érdemes felsőfokú szakmai nyelvtudás birtokában állást keresni külföldön. Sokszor a megfelelő szintű nyelvtudás birtokában a fizetés is jóval magasabb.

Jelentkezés

Miért van szükség a németre az angol mellett, ha német nyelvterületen akarok elhelyezkedni a gazdasági életben?

Sokan úgy vélik, és ez különösen a gazdasági szakemberekre igaz, hogy például a németországi munkavállaláshoz elég, ha angolul jól tudnak, mert a gazdasági életet úgyis az angol nyelvű kommunikáció uralja, és nincs szükségük német nyelvtudásra a német nyelvterületen való munkavállaláshoz, elég, ha „nem tudják őket eladni a boltban egy kiló sonkáért”. Sajnos azonban rövid idő alatt kiderül, hogy bár a cég, ahol dolgoznak, valóban elsősorban angolul kommunikál az ügyfeleivel, és mivel legtöbbször globális vállalatokról van szó, gyakran a kollégákkal is, hiszen azok különböző nemzetiségűek, a munkahelyi szűkebb körű, azaz team szintű megbeszélések németül zajlanak, ők pedig feszengenek, mert nem értik, miről beszélnek a többiek. Számtalan ügyfelem emiatt keres fel, miután ráébredtek, hogy a német nyelvtudás birtokában könnyebben boldogul a munkahelyi kommunikációban.

Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy ha német nyelvterületen, Németországban, Ausztriában vagy Svájcban vállalunk munkát, ahol a hivatalos nyelv a német, egyértelműen nélkülözhetetlen a német nyelv használata a lakásbérléskor, a hivatalokban vagy a hétköznapokban.

Milyen szintű nyelvtudásra van szükség a német gazdasági szaknyelv tanulásához?

A gazdasági szaknyelv elsajátításához szükség van egy aktív, stabil középfokú (B2) szintű nyelvtudásra, ami azt jelenti, hogy az olvasott és hallott szöveg értése zökkenőmentesen megy, meg tudsz írni gond nélkül, nyelvtanilag helyesen egy hivatalos levelet, és szóban is folyékonyan tudsz kommunikálni a legkülönbözőbb témákban.

Sikeres német nyelvű állásinterjúA szaknyelv tanulásának azért szükséges alapfeltétele az, hogy legyen erős középfokú aktív nyelvtudásod, mert a szakszókincs elsajátításához szükség van a nyelvtani alapok, valamint az általános szókincs ismeretére és magabiztos használatára. A szakmai szövegek bonyolultabbak, hiszen nem a hétköznapokban használt szókinccsel találkozhatunk a szakszövegekben, szakmai megbeszéléseken vagy továbbképzéseken. Ezek a szövegek feltételezik, hogy olvasójuk magas nyelvi szinten áll, azt is mondhatnánk, anyanyelvi szintű nyelvtudásra apellálnak. A szófordulatok, nyelvtani szerkezetek bonyolultabbak, ilyenekkel már a felsőfokú szintű szövegekben találkozunk. Kell tehát egy erős alap, amire a szaknyelvi képzést lehet építeni. Ez az egyetlen, valóban hatékony mód.

Milyen német gazdasági szaknyelveket tanulhatsz nálam?

Energiaipari német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
HR német szaknyelv középfok, felsőfok, C2 szint
Idegenforgalmi német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
Kereskedelmi német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
Környezetvédelmi német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
Logisztikai német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
Marketing német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint
Pénzügyi német szaknyelv, középfok, felsőfok, C2 szint

Milyen gazdasági szaknyelvvizsgákra készülhetsz fel nálam?

A következő nyelvvizsgák mindegyike letehető Magyarországon:

OECONOM gazdasági szaknyelvvizsga középfok, felsőfok
Zöld Út gazdálkodási menedzsment szaknyelvvizsga középfok, felsőfok
BME gazdasági egynyelvű szaknyelvvizsga középfok, felsőfok
KITEX kereskedelmi szaknyelvvizsga középfok, felsőfok
KITEX idegenforgalom szaknyelvvizsga középfok, felsőfok

Egynyelvű nyelvvizsgák:

Goethe Prüfung Wirtschaftsdeutsch német gazdasági szaknyelvvizsga felsőfok
ÖSD Wirtschaftsdeutsch gazdasági szaknyelvvizsga C2 (professzionális nyelvhasználói szint)

Mivel foglalkozunk a német gazdasági szaknyelvi órán?

Az órákon a gazdaság és a környezetvédelem különböző területein használt szaknyelvet tanuljuk.

Ha közgazdászként, marketingesként, pénzügyi szakemberként, HR tanácsadóként, dolgozol, vagy a kereskedelem, a logisztika, az autóipar, a környezetvédelem, az energiaipar vagy az idegenforgalom területén tevékenykedsz, vagy ezen területek valamelyikén szeretnél elhelyezkedni, akkor megtalálhatod a szakterületednek megfelelő nyelvi felkészítést az óráim között.

Ha a saját szakterületedet nem találtad a listában, akkor is jelentkezz bátran szaknyelvi órára.

Ha gyakorló szakemberként a német nyelvű prezentációk megtartásában érzed bizonytalannak magad, akkor van lehetőség ennek gyakorlására az órák keretein belül, akár ppt-ben, akár Preziben szeretnéd megtartani azt.

Választhatsz állásinterjúra felkészítő tréninget és életrajz tanácsadást is.

Miből kell készülni a német gazdasági szaknyelvi órákra?

Az órákra nemcsak a szaknyelvi felkészítő tankönyvekből kell készülni, hanem újságcikkekből, szakmai folyóiratokból magyar és német nyelven válogatott cikkekből, videókból is.

Jelentkezés