Német felsőfokú orvosi kamarai szaknyelvi vizsgára felkészítő magánórák

1. A német orvosi szaknyelv magánórák jellege

A német orvosi szaknyelv magánórákon a németországi, ausztriai és svájci munkavállalásra készítelek fel, a németórákon átveszünk mindent, amire szükséged lehet ahhoz, hogy magabiztos német nyelvtudásra tehess szert és német nyelvterületen sikeres orvosi karriert futhass be.

A felsőfokú német és osztrák orvosi kamarai szaknyelvi vizsgára felkészítés magánórák keretében zajlik. Az orvos és a beteg között, valamint az orvos és az ápoló személyzet között zajló kommunikációs szituációkat gyakoroljuk német nyelven, ahol én mint nyelvtanár vagyok a beszélgetőpartnered.

Az orvos kollégákkal tartandó német nyelvű konzílium szituációs feladat gyakorlása során egy másik orvos ügyfelem is részt vesz az órán, így ezek páros feladatok, hogy a konzíliumot tudjuk szimulálni.

Az írásbeli feladatokat, Arztbriefeket, Entlassungsbriefeket, Kurzberichteket, Operationsberichteket, Überweisungokat, hivatalos leveleket otthon kell megírnod, amelyeket elektronikus formában javítok ki és e-mailben küldök el neked.

2. Milyen szintű nyelvtudást sajátíthatsz el az órákon?

Mivel orvosként a németországi és ausztriai munkavállaláshoz felsőfokú, az adott ország vagy tartomány orvosi kamarája előtt leteendő szakmai nyelvvizsgára van szükséged, így az órákon a cél a felsőfokú, tehát C1 szintű vagy a C2 szintű professzionális nyelvtudás megszerzése.

3. Milyen egy orvosi szaknyelvi német nyelvóra velem?

Egyéni német orvosi szaknyelvi magánórák

 

Az orvosi szaknyelvi német magánóráim nagyon magas szintűek, felsőfokú, tehát C1 vagy professzionális nyelvhasználói, tehát C2 szinten sajátíthatod el a német orvosi szaknyelvet az óráimon. Éppen ezért az órákon való részvétel előfeltétele a folyamatos, komoly, széleskörű és minél részletesebb felkészülés, amelyhez felkészülési anyagot minden esetben biztosítok.

A célom az, hogy felkészítselek a sikeres, tartós németországi, ausztriai vagy svájci munkavállalásra orvosként, és hogy ne gyere haza fél év vagy egy év múlva csalódottan, hogy nem sikerült az áhított cél elérése. Azért dolgozom, hogy meg tudd valósítani a karriercéljaidat, és elégedett legyél a külföldi állásoddal. Bárhol is találj orvosi állást külföldön, kiváló, magas szintű, anyanyelvihez közeli nyelvtudásra lesz szükséged, bárki bármit is mondjon, német nyelvterületen nem elég angolul tudnod, ha sikeres akarsz lenni az orvosi karrieredben, ezt az ügyfeleim tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthetem. A professzionális szintű német nyelvtudást a munkáltatók és a betegek is elvárják, hiszen a betegek életüket, a kollégák pedig a betegeket bízzák majd rád, és egy idő után egyedül kell dolgoznod, a betegek nem érezhetik kiszolgáltatottnak magukat azért, mert az orvosuk és köztük nyelvi akadály van. Mindenkit meg kell értened, amikor a rendelést vezeted. A beteggel laikus nyelven (Laiensprache), a kollégákkal és az ápoló személyzettel pedig szaknyelven (Fachsprache) kell tudnod kommunikálni németül akkor is, ha épp nincs a közelben senki, akit megkérdezhess. Egyedül kell megírnod az orvosi dokumentációt, és az az optimális eset, ha nem kell emiatt túlóráznod vagy hazavinned a munkát, hanem szakszerűen, gyorsan és pontosan tudod megírni német nyelven a dokumentációt. Ezeket a készségeket mérik a németországi és ausztriai orvosi kamarai szaknyelvvizsgákon is, nem véletlenül. Látni akarja a vizsgabizottság, hogy nyelvi akadályok nélkül el tudod látni a munkádat, a betegekkel és a kollégákkal is tökéletesen meg tudod értetni magad német nyelven, így nyugodt szívvel megadhatják a működési engedélyt, mert tudhatják, hogy nálad jó kezeken lesznek a betegek. A sikeres külföldi orvosi karrier záloga a kiváló orvosi szaktudás ÉS a kiváló német nyelvtudás, ezek kéz a kézben járnak, egyik nincs a másik nélkül.

Az orvosi szaknyelvi németórák tematikáját és a módszertanát is ezen célok alapján dolgoztam ki és tökéletesítettem az éveken során, mindig az aktuális munkaerőpiaci követelményeknek és trendeknek, valamint a legújabb orvosi kamarai vizsgafeladatoknak megfelelően.

Az egyéni orvosi szaknyelvi német magánórákon a németországi és ausztriai orvosi kamarai szaknyelvvizsgának megfelelően kialakított tematika szerint haladunk előre a tananyagban. Ezt a tematikát követjük akkor is, ha svájci munkavállalásra készülsz orvosként, hiszen ebben az esetben is ugyanazt kell tudnod németül, még akkor is, ha Svájcban nem kell orvosi kamarai nyelvvizsgát tenni a munkavállalás előfeltételeként. Az összes fontos betegséget, kórképet átvesszük, az azokhoz kapcsolódó vizsgálatokat, beavatkozásokat, lehetséges komplikációkat, mellékhatásokat, szövődményeket részletesen átbeszéljük, folyamatosan dolgozzuk fel az új protokollokat, nyomon követjük a legújabb kutatási eredményeket, szakmai publikációkat.

A szituációs feladatok keretében gyakoroljuk az orvos és a páciens vagy hozzátartozó, valamint az orvos és az ápoló személyzet közötti szituációkat. Ezekben a feladatokban a nyelvtanár – azaz én – játssza a páciens, hozzátartozó vagy ápoló szerepét, te pedig természetesen az orvosét.

 

Közös (páros) órák – orvosi konzílium szimuláció németül

 

A páros órákon a nyelvtanáron és rajtad kívül egy másik, hasonló szintű nyelvtudással rendelkező, szintén hasonló orvosi szaknyelvvizsgára készülő orvos ügyfél is jelen van az órán. Ennek az a páratlan előnye, hogy a konzíliumokat mint szituációs feladatokat orvos kollégával német nyelven tudod gyakorolni nagyon magas szinten úgy, hogy a nyelvtanár – azaz én – is aktív részese az órának. Az egyes szegmensek végén átbeszéljük a hibákat, amiket én jegyzetelek órán elektronikus formában és ezeket mindketten megkapjátok e-mailben az óra után, hogy tudjatok tanulni a saját hibáitokból és egymáséiból is. Az ezen az órán való részvételhez azonban nagyon magas szintű, folyékony szaknyelvi kommunikációs készségre és német nyelvtudásra van szükség, mert ezek az órák a legmagasabb szintűek, ez után már az éles vizsga, a valódi megmérettetés következik.

 

Nyelvtani áttekintés

 

Az orvosi szakmai német nyelvi felkészítés mellett igény szerint a német nyelvtani témakörök részletes átismétlésére, megtanulására is van lehetőség a magánórákon vagy akár külön nyelvtani magánóra keretében. Ezt általában javasolni is szoktam, hiszen a jó és magabiztos nyelvtudás alapja a szilárd, biztos, megkérdőjelezhetetlen és helyes nyelvtani tudás. E nélkül nem lehet szaknyelvet tanulni és nem lehet külföldön hosszútávon boldogulni.


Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Itt tudsz jelentkezni nálam német vagy osztrák orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre. A nyelvórák skype-on zajlanak.

4. Miből készülünk az orvosi szaknyelvi német magánórákon?

A kifejezetten az osztrák és német orvosi kamarai szaknyelvi vizsgára felkészítő nyelvkönyvben 24 szakmai témakör van, amelyek mindegyikét átvesszük órán. Ez az alapozó tankönyv, mivel ez nyelvkönyv, ez jelenti a bevezető szintet. Ezeken az órákon elsajátíthatod a német alap orvosi szaknyelvi szókincset.

Később, ha ezt a szintet sikerre teljesítetted, és ez az alapszókincs már magabiztosan megy, akkor a németországi és ausztriai orvosi egyetemeken használt orvosi egyetemi tankönyvekből és szakfolyóiratokból, valamint szakorvosi vizsgára felkészítő német nyelvű tankönyvekből folytatjuk a felkészülést, és ez szintlépést is jelent, hiszen ezek a könyvek anyanyelvűeknek íródtak.

E mellett német nyelvű orvosi szaklapok, folyóiratok, videók anyagát is feldolgozzuk a vizsgára való készülés során. A tankönyvből való készülés mellett folyamatosan érdemes szakmai folyóiratokat olvasni, aminek az a célja, hogy naprakész legyél a szakterületeden alkalmazott szakmai eljárásokból, a legújabb kutatási eredményekből. Az általad preferált, saját szakmai profilodba illeszkedő szakcikkeket, tanulmányokat órán átvehetjük. Én a részemről szívesen tanulok veled együtt a saját szakterületedről, nem ijedek meg, ha olyan szakterületről tanulunk, ami számomra eddig ismeretlen volt.

Igény szerint lehetőség van arra, hogy a saját orvosi szakterületeden mélyítsük a szakmai szókincset, akár német nyelvű orvosi egyetemi tankönyvet, szakmai folyóiratokban megjelent cikkeket is feldolgozhatunk az orvosi szaknyelvi németórán.

5. Az orvosi szaknyelvi németórák tematikája

Alább olvashatod a főbb orvosi szakmai témaköröket, amelyeket érintünk az órákon, kizárólag a német orvosi szakszókincs építésének céljával. A felkészülés során és a németországi és ausztriai orvosi kamarai nyelvvizsgán tehát nem az orvosi egyetemi tananyag újra tanulása a cél, hanem az, hogy a mindennapi orvosi munka során felmerülő szituációkban ki tudd fejezni magad német nyelven. A témakörök bővítésére mindig van lehetőség, ezt az egyéni igényeid szerint közösen alakítjuk.

Tematika, főbb szakmai témakörök (a teljesség igénye nélkül):

Felkészülés az osztrák és német orvosi kamarai szaknyelvi vizsga szóbeli részére: Allgemeinmedizin, Innere Medizin és Notfallmedizin alapesetek:
 • Gyógyszerészeti alapok
 • Fizikai vizsgálat, a páciens kikérdezése a panaszairól
 • Anamnézisfelvétel
 • Diagnosztikai eljárások, képalkotó eljárások
 • Leletek kiértékelése
 • Diagnózis felállítása
 • Klinikai diagnosztikai vizsgálatok
 • Kezelések, terápia, beavatkozások részletes ismertetése
 • Gyógyszerelés
 • Betegellátás
 • Palliatív terápia
 • Belgyógyászat – alapok
 • Nőgyógyászati alapok
 • Bőrgyógyászati alapok
 • Sebészeti beavatkozások
 • Neurológiai alapok
 • Onkológiai alapok
 • Háziorvosi ellátás
 • Sürgősségi betegellátás
 • Rövidítések elsajátítása
 • Standardok, protokollok
 • Betegjogi alapok, jogi alapok
 • A németországi, ausztriai és svájci egészségügyi rendszer, társadalombiztosítási ellátás rendszerének áttekintése azért fontos, hogy tisztában legyél a rendszer működésével.
Felkészülés a német szakorvosi szaknyelvből szakorvosok és rezidensek számára:

Igény szerint lehetőség van arra, hogy a saját szakterületeden mélyítsük a szakmai szókincset, német nyelvű egyetemi tankönyvet, szakmai folyóiratokban megjelent cikkeket, szakorvosi vizsgára felkészítő tankönyveket is feldolgozunk órán.

Szituációs feladatok, kommunikációtréning:
 • Orvos-beteg kommunikációs gyakorlat (szituációs feladatok) német nyelven
 • Kommunikáció a hozzátartozókkal – kommunikációs gyakorlat (szituációs feladatok) német nyelven
 • Orvosi konzílium kommunikációs gyakorlat (szituációs feladatok) német nyelven

Ezeken a konzílium szimulációs órákon lehetőség van más, magyar anyanyelvű, éppen nyelvvizsgára készülő orvos kollégákkal gyakorolni tanári kontroll mellett, és óra végén közösen elemezzük a hibákat.

 • Kommunikáció a nővérekkel, ápoló személyzettel – kommunikációs gyakorlat (szituációs feladatok) német nyelven
 • Felvilágosítás, tanácsadás – kommunikációs gyakorlatok (szituációs feladatok) német nyelven
 • Orvosi vizit levezetése, beteg átadása, műszakváltás – kommunikációs gyakorlatok (szituációs feladatok) német nyelven
 • Kommunikáció a műtőben német nyelven
 • Telefonbeszélgetés kollégával német nyelven
 • Prezentációk tartása németül (PowerPoint prezentációval és anélkül)
 • Konferencia-előadások tartása németül
 • Szakmai megbeszéléseken való részvétel gyakorlása német nyelven
Felkészítés az osztrák és német orvosi kamarai nyelvvizsga írásbeli részére – német nyelvű orvosi dokumentáció írása:

Orvosi, ápolási dokumentáció vezetése:

 • Beutalók írása – Überweisung
 • Betegfelvétel – Patientenaufnahme, Anamnesegespräch
 • Kórlapok
 • Arztbrief, Entlassungsbrief, Kurzbericht (zárójelentések) írása
 • Ärztliches Gutachten (orvosi szakvélemény) írása
 • Elektronikus betegnyilvántartás
 • Halotti bizonyítvány
 • Orvosi látlelet
 • Jelentkezés továbbképzésre
 • Hivatalos levelezés
 • Álláspályázat, pályázat kórházi gyakorlatra

Az írásbeli feladatokat, a német nyelvű orvosi dokumentációt, Arztbriefeket Berichteket, Entlassungsbriefeket, Operationsberichteket, Überweisungokat, hivatalos leveleket otthon kell megírnod elektronikus formában, az elkészült dokumentumot e-mailben kell elküldeni, és kijavítom, megjegyzésekkel ellátom, és e-mailben küldöm vissza.


Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Itt tudsz jelentkezni nálam német vagy osztrák orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre. A nyelvórák skype-on zajlanak.

6. Mennyibe kerül egy orvosi szaknyelvi német nyelvóra?

Az óramegbeszélés ingyenes.

A magánórák díjáról itt tudsz tájékozódni.

Aktív hallgatói vagy PhD hallgatói jogviszonnyal rendelkező ügyfelek a szaknyelvi magánórákat kedvezménnyel vehetik igénybe.

7. Hol tudsz jelentkezni, mi történik a jelentkezés után?

A sikeres jelentkezést követően egyeztetünk időpontot egy ingyenes óramegbeszéléshez, hogy részletesen meg tudjuk beszélni az elképzeléseidet, céljaidat, és részletes tájékoztatást adhassak a képzésről.

Ezt követően tartunk egy előre egyeztetett időpontban egy 60 perces német orvosi szaknyelvi próbaórát, hogy személyesen megtapasztalhasd, milyenek a szaknyelvi magánórák velem, az óra egyúttal szintfelmérőként is szolgál.

8. Milyen egyéb szolgáltatásokat vehetsz igénybe?

Önéletrajz tanácsadás orvosok számára, állásinterjú tréning orvosok számára

Ha segítségre van szükséged a német nyelvű orvosi álláspályázatod megírásában, keress bátran. Német nyelvű önéletrajz tanácsadást és állásinterjú tréninget is igénybe vehetsz.

 

Álláspályázat fordítása

Sokéves tapasztalattal vállalom orvosi álláspályázatok fordítását német nyelvre.

Munkavállalással kapcsolatos dokumentumok áttekintése

Igény szerint a németországi, ausztriai vagy svájci orvosi munkavállalással kapcsolatos dokumentumokat is áttekintjük órán. Átnézzük, milyen egy munkaszerződés vagy bérleti szerződés, lefordítjuk, megtanuljuk a szövegtípusra jellemző kifejezéseket, hogy megértsd a szöveget, amikor eléd teszik, hogy írd alá. Persze bonyolultabb szerződések esetén érdemes egy olyan magyar ügyvéddel átnézetni a szöveget, aki régóta foglalkozik német joggal, német nyelven írt szerződésekkel és német ajkú országban zajló jogi ügyek képviseletével.


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK ←

Hogyan érdemes hozzálátni a német orvosi szaknyelv tanulásához?

Hogyan érdemes hozzálátni a német orvosi szaknyelv tanulásához?

Arról olvashatsz, hogyan érdemes hozzálátni a német orvosi szaknyelv elsajátításához.
Mi kell az orvosoknak a németországi munkavállaláshoz?

Mi kell az orvosoknak a németországi munkavállaláshoz?

Itt megtalálsz minden fontos információt a németországi munkavállalásról orvosként és az approbációról.
A német orvosi kamarai szaknyelvvizsga

A német orvosi kamarai szaknyelvvizsga

Mit várnak el a német orvosi kamarai szaknyelvvizsga során az orvosoktól?   A német orvosi kamarai szaknyelvvizsga tartományi szinten kerül lebonyolításra, de egész Németországban egységesek a feladatok és a követelmények. A németországi orvosi kamarai szaknyelvi vizsgán az orvosoknak arró...
TELC Medizin B2-C1 német orvosi szaknyelvi vizsga

TELC Medizin B2-C1 német orvosi szaknyelvi vizsga

A TELC Medizin B2-C1 német orvosi szaknyelvi vizsga az alábbi készségeket méri: hallott szöveg értése (Hörverstehen) olvasott szöveg értése (Leseverstehen) nyelvtani, lexikai ismeretek (Sprachbausteine) íráskészség (schriftlicher Ausdruck) beszédkészség (mündlicher Ausdruck)  ...
Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Jelentkezés egyéni német orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre (magánóra)

Itt tudsz jelentkezni nálam német vagy osztrák orvosi kamarai nyelvvizsga felkészítésre. A nyelvórák skype-on zajlanak.