Tanácsok gyógyszerészeknek a németországi munkavállaláshoz

Német nyelvterületen (Németországban, Ausztriában és Svájcban) élő ügyfeleim tapasztalatai alapján megosztok veled néhány fontos információt, tanácsot a külföldi munkavállalással kapcsolatban.

Német gyógyszerész szaknyelvGyógyszerészek úgy vállalhatnak munkát Németországban, ha megszerzik a német állam hivatalos engedélyét a hivatásuk gyakorlásához, az ún. approbációt (Approbation). Ehhez számos feltételnek meg kell felelniük, többek között megfelelő szintű nyelvtudással kell rendelkezniük. Gyógyszerészek esetében középfokú általános nyelvi és felsőfokú szakmai nyelvvizsga és nyelvtudás szükséges az elismertetési eljárás elindításához és az engedély kiállításához. Előfordulhat, hogy valaki kap állást alacsonyabb szintű nyelvtudással, de ilyen esetben a munkáltató megszab egy időintervallumot, amely alatt az előírt nyelvi követelményeket teljesíteni kell, azaz meg kell szerezni a nyelvtudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványt. Ebben a munkáltató sokszor támogatja a munkavállalót azzal, hogy beíratja külföldi csoportos nyelvtanfolyamra, amelyhez gyakran anyagi támogatást is biztosít. Persze a tanfolyam végén le kell tenni az elvárt szintű nyelvvizsgát.

Ha a vizsga sikertelen, és lejár a munkáltató által a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére megszabott türelmi idő, akkor előfordulhat, hogy a munkavállalónak meg kell válnia az állásától. Ez érthető, hiszen approbáció nélkül nem lehet időtlen időkig dolgozni Németországban. Több tanítványom ilyen okból keres meg, miután többszöri próbálkozás után sem sikerül a nyelvvizsgája. A Skype-os oktatás kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy magyar anyanyelvű tanártól tanulja a németet, hiszen a külföldi tanfolyamokon a tanárok nem beszélik a magyar nyelvet, így ha valamelyik anyagrész nem világos, hiányos nyelvtudás birtokában sokszor meg sem merik kérdezni, amit nem értenek.

Német gyógyszerész szaknyelv 2Az elvárások pedig folyamatosan nőnek, a rendszer egyre szigorúbb a külföldi munkavállalókkal szemben, mivel több szakmai fórum évek óta foglalkozik azzal a problémával, hogy a Németországban dolgozó külföldi szakemberek német nyelvtudása nem kielégítő, ami sok problémát okoz a mindennapi munkavégzés során. Ezért a gyógyszerészeknek egységes német nyelvi tesztet kell teljesíteniük, és a németországi tartományi gyógyszerészkamara előtt kell szaknyelvi vizsgát tenniük, hogy megkaphassák az approbációt. Az egységes német nyelvi tesztről az alábbi linken olvashatsz:

Német orvosi szaknyelv

A nyelvtudást nem véletlenül követelik meg a németországi hatóságok. Hiszen ha a munkavállaló nem beszéli megfelelő szinten a németet, akkor hogyan akar Németországban dolgozni?

Gyógyszerészek esetében nemcsak a kollégákkal és a patikába betérő betegekkel, hanem az orvosokkal való kommunikáció is a napi munka részét képezi.

Ha bejön a beteg a gyógyszertárba, a gyógyszerésznek meg kell értenie, milyen gyógyszert szeretne kapni a beteg, adott esetben el kell tudnia magyarázni neki, milyen más készítménnyel lehet helyettesíteni az adott hatóanyagot. A betegek gyakran nem fordulnak orvoshoz egy kis megfázás esetén, hanem a gyógyszerésztől kérnek vény nélkül adható készítményeket, amelyek enyhítik a tüneteiket. Ilyen esetben el kell magyarázni nekik, melyik készítmény mire jó.

Német gyógyszerész szaknyelv 3A kórházakkal mint megrendelőkkel és a szállítókkal is németül kell tartani a kapcsolatot, vezetni kell a dokumentációt, le kell adni a gyógyszerrendelést, figyelni kell a készleteket, meg kell érteni, mi van a recepten, az utasításoknak megfelelően kell kikeverni az adott készítményeket. Esetleg a gyógyszerésznek el kell mennie konferenciára, továbbképzésre, netán ismét iskolapadba kell ülnie, hogy továbbképezze magát. A gyógyszerészektől elvárt, hogy olvassák a német nyelvű gyógyszerészeti szakmai lapokat, naprakészek legyenek az új készítményeket illetően, ismerjék a gyógyszerek német nevét, tudják, mely hatóanyagokat vonják ki a forgalomból, melyek az új EU-s irányelvek. Mindehhez kiváló nyelvtudásra van szükség. Ezek a szakszövegek ugyanis autentikusak, nem a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgaszinteknek megfelelő nehézségek alapján vannak megírva, hanem anyanyelvű szakembereknek.

Nem beszélve arról, hogy e mellett a gyógyszertárban bizony az ügyfélkezelésre is figyelni kell, hiszen a gyógyszerész a patikát mint céget is képviseli, a termékeket pedig értékesíti, és nem mindegy, milyen az ügyfélkezelés a gyakorlatban, hiszen ez alapján kap képet a vásárló a cégről.

Célszerűbb tehát legalább 1 évvel a tervezett külföldi munkavállalás előtt tájékozódni a feltételekről, elkezdeni a német szaknyelvi felkészülést, és kiutazás előtt megszerezni a szükséges nyelvvizsgá(ka)t. De ha már valaki Németországban dolgozik, akkor a kezdetektől érdemes ismét magyar anyanyelvű tanárnál is németet tanulni, hogy könnyebben menjen a nyelv elsajátítása, és minél előbb sikerüljön teljesíteni a nyelvvizsga-követelményeket.