A külföldi elismerés kulcsa

Ági

A külföldi elismerés kulcsa

2021. októberében kezdtem gyógytornászként dolgozni Ausztriában. Ekkor már rendelkeztem B2-es szintű német nyelvvizsgával, de mivel korábban több tanárhoz is jártam, nem volt egységes a német nyelvtani tudásom. Erősen éreztem a hiányosságaimat, döntő helyzetekben bizonytalanodtam el, és nagyon hamar szembesültem azzal, hogy anyanyelvi környezetben, az egészségügyben nem elegendő a jó kommunikációs készség, oda tűpontos, magabiztos tudás kell.

Magasra tettem tehát a lécet magammal és a leendő tanárommal szemben is. Olyan személyt kerestem, aki képes felmérni a meglévő tudásom, megtalálja a hiányos részeket, összeköti a meglévő elemeket, és pontosan az én igényeimnek megfelelően építi fel belőle a megrengethetetlen alapot.

Ilditől nemcsak azt kaptam meg, amit fent felsoroltam, hanem annál is többet. A nyelvnek minden szintjét ismeri, minden kérdésre ad egy logikus, megjegyezhető választ. Ha igénylem, nyelvfilozófiai kérdésekig mehetünk el, de ha azt kérem, a nyelvtan legapróbb kérdéseit tisztázzuk le. Ha szeretném, beszédgyakorlatokat tartunk, de ha egy ismeretlen kifejezést hallottam a munkahelyemen, megmagyarázza, hogy pontosan azt és úgy értsem alatta, amit az anyanyelvű beteg közölni szeretett volna. Ismeri a hétköznapi nyelv olyan árnyalatait, amit a betegek nap, mint nap használnak, és magyarul én is ismerem, de németül nem tudom, pontosan mit takarnak ezek a kifejezések.

Az eredmények magukért beszélnek: egy év közös munka után a betegek egyre gyakrabban, spontán elkezdték megjegyezni, hogy mennyire szépen beszélem a német nyelvet, és engem mennyivel könnyebben megértenek, mint más külföldieket. Az anyanyelvű kollégák maguktól, minden bevezetés nélkül elkezdték dicsérni a német tudásom, és észrevettem, hogy szívesebben kérik ki a szakmai véleményem, mert látják, hogy értem, amit mondanak, és pontosan tudok válaszolni. Sokkal több személyes kapcsolatot sikerül kialakítanom, egyre több baráti beszélgetésbe vonnak be, mert érzik, hogy képes vagyok az átvitt értelmű mondataikat is megérteni, és lehet velem akár humorizálni is.

Ildi aprólékos, lelkiismeretes, fáradhatatlan munkája az alapja a külföldi sikereimnek és az elismeréseimnek. Nem hagyja annyiban, ha nincs azonnal válasz egy-egy kérdésre, mindennek utánanéz. Ezen felül felbecsülhetetlen értékűek azok a tanácsai, melyet az informális, hétköznapi életről összegyűjtött, és mindig örömmel megoszt. Mindenkinek ajánlom a vele való közös munkát, és ha az ember maga is hozzáteszi a szorgalmát, Ildi ritka kincshez segít hozzá: a külföldön történő elismertséghez.

Ági, gyógytornász, Ausztria

Lingua Center
5
2023-05-02T15:25:11+00:00

Ági, gyógytornász, Ausztria

Ági
2021. októberében kezdtem gyógytornászként dolgozni Ausztriában. Ekkor már rendelkeztem B2-es szintű német nyelvvizsgával, de mivel korábban több tanárhoz is jártam, nem volt egységes a német nyelvtani tudásom. Erősen éreztem a hiányosságaimat, döntő helyzetekben bizonytalanodtam el, és nagyon hamar szembesültem azzal, hogy anyanyelvi környezetben, az egészségügyben nem elegendő a jó kommunikációs készség, oda tűpontos, magabiztos tudás kell. Magasra tettem tehát a lécet magammal és a leendő tanárommal szemben is. Olyan személyt kerestem, aki képes felmérni a meglévő tudásom, megtalálja a hiányos részeket, összeköti a meglévő elemeket, és pontosan az én igényeimnek megfelelően építi fel belőle a megrengethetetlen alapot. Ilditől nemcsak azt kaptam meg, amit fent felsoroltam, hanem annál is többet. A nyelvnek minden szintjét ismeri, minden kérdésre ad egy logikus, megjegyezhető választ. Ha igénylem, nyelvfilozófiai kérdésekig mehetünk el, de ha azt kérem, a nyelvtan legapróbb kérdéseit tisztázzuk le. Ha szeretném, beszédgyakorlatokat tartunk, de ha egy ismeretlen kifejezést hallottam a munkahelyemen, megmagyarázza, hogy pontosan azt és úgy értsem alatta, amit az anyanyelvű beteg közölni szeretett volna. Ismeri a hétköznapi nyelv olyan árnyalatait, amit a betegek nap, mint nap használnak, és magyarul én is ismerem, de németül nem tudom, pontosan mit takarnak ezek a kifejezések. Az eredmények magukért beszélnek: egy év közös munka után a betegek egyre gyakrabban, spontán elkezdték megjegyezni, hogy mennyire szépen beszélem a német nyelvet, és engem mennyivel könnyebben megértenek, mint más külföldieket. Az anyanyelvű kollégák maguktól, minden bevezetés nélkül elkezdték dicsérni a német tudásom, és észrevettem, hogy szívesebben kérik ki a szakmai véleményem, mert látják, hogy értem, amit mondanak, és pontosan tudok válaszolni. Sokkal több személyes kapcsolatot sikerül kialakítanom, egyre több baráti beszélgetésbe vonnak be, mert érzik, hogy képes vagyok az átvitt értelmű mondataikat is megérteni, és lehet velem akár humorizálni is. Ildi aprólékos, lelkiismeretes, fáradhatatlan munkája az alapja a külföldi sikereimnek és az elismeréseimnek. Nem hagyja annyiban, ha...